MEER OVER KUNGSLEDEN EN VINDELFJÄLLEN

Kungsleden, het koningspad

Het ruim 440 kilometer tellende wandelpad Kungsleden werd in het begin van de 20e eeuw gecreëerd. Het wandelpad is één van de bekendste hiking trails in de wereld en doorkruist de mooiste plekken die de bergen van Zweeds Lapland te bieden hebben. Niet voor niets kreeg het de naam ‘de koning van alle trails’. De Kungsleden loopt ook door Sápmi, de thuisbasis van de Sami bevolking. Sami zijn een van oorsprong nomadisch volk dat woont in Noors, Zweeds, Fins en Russisch Lapland.

Kungsleden loopt door vier nationale parken die op de Werelderfgoedlijst staan. De trail is goed gemarkeerd en voorzien van bruggen die je helpen moeilijke stukken over te steken. Het landschap is met zijn relatief lage hoogten en het redelijk vlakke terrein geschikt voor vele wandelaars.

Goed om te weten, de route van Lapland Trail loopt niet geheel over Kungsleden. Je loopt een deel van de eerste dag over een prachtige andere trail.

Vindelfjällen

Kungsleden doorkruist Vindelfjällen, één van Europa’s grootste beschermde natuurreservaten. Het gebied omvat 562.772 hectare (dat is even groot als bijna een miljoen voetbalvelden) . Er wordt gezegd dat het gebied een samenvatting is van wat heel Lapland aan natuur te bieden heeft. Denk aan oerbossen, alpiene toendra met berkenbossen en moerassen.

In het hart van het gebied ligt Norra Storfjället, een indrukwekkend bergmassief. Door deze bergen loopt het dal Syterskalet, omgeven door steile rotswanden met pieken die wel 1.700 meter hoog zijn. Het geeft een waarachtig gevoel om door het dal en tussen de dramatische rotswanden te wandelen.

Een andere prachtige plek in Vindelfjällen is Tärnasjön: een uitgestrekt meer waar vissers en vogelaars hun hart ophalen. Ten zuiden van het meer ligt de Tärnasjö Archipel, die je passeert over hangbruggen. Wederom een plek waar je het uitzicht goed in je op wil nemen en een indrukwekkende foto kunt schieten.

Film Vindelfjällen

Wil je een kijkje nemen in Vindelfjällen? Onze partner Swedish Lapland maakte een korte docu over het gebied. Bekijk ’em hieronder.